Ribarima pomoć države od 6,7 milijuna kuna

Bez autora
Jul 25 2011

Hrvatskim profesionalnim ribarima država će ove godine isplatiti 6,7 milijuna kuna jednokratne pomoći. Naime, Vlada je prošlog tjedna donijela odluku o dodjeli jednokratne pomoći sektoru ribarstva u dijelu plivaričarskog ribolova, a koji je suočen s osjetno smanjenom količinom ulovljene male plave ribe. Već drugu godinu zaredom u tom dijelu ribolova javljaju se problemi koji su uvjetovani "višom" silom na koju ni država ni ribari ne mogu utjecati, a ogledaju se s jedne strane u smanjenoj količini male plave ribe te s druge strane u činjenici da mala plava riba nije dovoljno dorasla čime se smanjuje kvaliteta, a time i cijena. Jednokratna pomoć dodjeljuje se ovlaštenicima/vlasnicima povlastica za obavljanje gospodarskog ribolova na moru, koji u povlastice imaju upisanu mrežu plivaricu namijenjenu ulovu male plave ribe. Iznos pomoći je 700 kuna po metru dužine plovila i 70 kuna po kW snage motora, te dodatno 6000 kuna ovlaštenicima/vlasnicima povlastice koji su članovi registrirane ribarske zadruge. Maksimalni iznos po povlastici može biti 60.000 kuna, dok je maksimalni iznos po povlastici ovlaštenika/vlasnika povlastice koji je član registrirane ribarske zadruge 66.000 kuna.

Ribarima pomoć države od 6,7 milijuna kunaHrvatskim profesionalnim ribarima država će ove godine isplatiti 6,7 milijuna kuna jednokratne pomoći.

Naime, Vlada je prošlog tjedna donijela odluku o dodjeli jednokratne pomoći sektoru ribarstva u dijelu plivaričarskog ribolova, a koji je suočen s osjetno smanjenom količinom ulovljene male plave ribe.

Kako je objasnio ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković, već drugu godinu zaredom u tom dijelu ribolova javljaju se problemi koji su uvjetovani 'višom' silom na koju ni država ni ribari ne mogu utjecati, a ogledaju se s jedne strane u smanjenoj količini male plave ribe te s druge strane u činjenici da mala plava riba nije dovoljno dorasla čime se smanjuje kvaliteta, a time i cijena.

Jednokratna pomoć dodjeljuje se ovlaštenicima/vlasnicima povlastica za obavljanje gospodarskog ribolova na moru, koji u povlastice imaju upisanu mrežu plivaricu namijenjenu ulovu male plave ribe. Iznos pomoći je 700 kuna po metru dužine plovila i 70 kuna po kW snage motora, te dodatno 6000 kuna ovlaštenicima/vlasnicima povlastice koji su članovi registrirane ribarske zadruge. Maksimalni iznos po povlastici može biti 60.000 kuna, dok je maksimalni iznos po povlastici ovlaštenika/vlasnika povlastice koji je član registrirane ribarske zadruge 66.000 kuna.

Hrvatsko ribarstvo uvelike se oslanja na sektor ulova male plave ribe i poteškoće koje se tu pojave odraze se zapravo na cjelokupno ribarstvo. Plivaričarska flota u ukupnoj ribarskoj floti ne sudjeluje s velikim brojem plovila, no tom flotom se ostvaruje najveća količina ulova. Naime, ulov male plave ribe obavlja se većim plovilima te iziskuje i veći broj radnika na samom plovilu tijekom obavljanja ribolova, a sam ulov je namijenjen ili izravnom izvozu, ili preradi, ili uzgajalištima tuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik